Impuls

Impuls

tirsdag 3. desember 2019

Coco island, Costa Rica

Igjen klarte vi å komme inn til en ukjent ankring etter at mørket hadde senket seg. Og månene hadde ikke kommet opp enda, og det var bekmørkt rundt oss når vi skulle navigere oss inn til ankringen på Coco island. Men det gikk bra, denne gangen også, og vi feiret de 1850 utseilte nautiske milene fra Mazatlan I Mexico med en nydelig flaske rødvin som vi fikk I gave av et amerikansk par ombord I seilbåten Pyxis og som vi møtte I Prince Rupert I Canada. Vinen var fra deres favoritt vingård Abeja I Columbia river, USA. Og den var så god som de hadde forberedt oss på. Tusen takk Pyxis!!
Når vi nærmet oss øya ble vi møtt med den legendariske lukten av jord som seilere har et helt eget forhold til. Fuktig, næringsrik jord. Og når vi våknet dagen etter ankoms, våknet vi til utsikten mot en veldig frodig og grønn øy. 
Coco island er en Costa Ricisk øy som ligger omtrent 260 nautisk mil fra land. Hele øya og et området på 13 nautiske mil rundt øya er en nasjonal park og I løpet av den første formiddagen fikk vi besøk av en båt med to  park Rangers. Men vi fikk fort inntrykk av at den ene var til å snakke med og så muligheter, og den andre var bare opptatt av alt vi ikke kunne gjøre mens vi var ved øya. Vi fikk ikke lov til å forlate Impuls, vi måtte bli ombord på Moderskipet, Impuls, under hele oppholdet. Vi fikk ikke lov til å gå på land – men når vi sa at vi trengte vann (vi behøvde jo ikke fortelle dem at vi har en watermaker) svarte han okay fyren: okay okay okay! Men da må dere komme på land å hente det! 
Dere får ikke lov å kjøre rundt med dinghyen! Okay okay okay! Men dere må selvfølgelig kjøre den til land for å hente vann eller bort til dykkerbåtene for å spørre om en av de kan selge dere diesel.
Dere får ikke snorkle! Okay okay okay! Men dere kan snorkle rundt båten hvis dere må vaske skroget. 
Dere får ikke dykke! Okay okay okay!  dere kan dykke hvis dere føler behov for å sjekke bøyen (betongklossen) dere er fortøyde til. 
Og når vi først var på land og kom i snakk med sjefen på øya, var han så elskverdig at når vi først var på land for å hente vann kunne vi gå tur på stiene I området og snakke med noen av de 20 menneskene som til en hver tid bor på øya. De jobber I rotasjon, 30 dager på øya og 20 dager fri. 
Det var et yrende liv av fisk under vann og fugler I lufta og vi så hai. 
De har en del tigerhai rundt øya. November er parringsmåneden og tiger haien er enda mer aggressiv enn vanlig, og det fortalte de oss mange ganger – skremmende mange ganger. For to år siden, november 2017 ble en kvinnelig dykker drept her av tigerhai. Vi så ingen tigerhai mens vi var der, men det gjorde kanskje ikke hun heller? Tiger haien er super kjapp og ber ikke om tillatelse til å ta seg en bit. 
Det har blåst lite siden vi dro fra Mazatlan, og værmeldingen lover ikke så mye vind den siste etappen på omtrent 540 nautiske mil inn til Panama heller. Så vi snakket med mannskapet ombord på Sea Hunter, en båt som driver charter med dykkere. De var mer enn villige til å selge oss 100 liter diesel og vi betalte gladelig de 105 us$ (rundt regnet 10 kroner literen) for dieslen. Slik har vi redusert sjansen for at vi må ligge å duppe I sjøen utenfor Panama. 
Charter båtene tar 5000 us$ (rundt regnet 47000 kroner) for en ti dagers tur med, syv dagers dykking, på Coco Island. Big business. De to båtene som var på Coco når vi var der hadde rundt 18 betalende gjester og bare noen få færre besetningsmedlemmer. Den ene hadde også en ubåt som tok dykkerne ned på 300 meters dyp.
Det koster å besøke Coco island med seilbåt, selv om du ikke får lov til å gjøre annet enn å være ombord på din egen båt. De tar 25$ (235 kroner) per person og båt. Av en eller annen grunn ba de oss aldri om disse pengene. Vi har snakket med seilere som har vært her og måttet betale og vi har bare lest om folk som måtte betale, men det gjaldt visst ikke for oss. Nå har vi noen kroner ekstra å gå ut å spise for I Panama!  

Vår seiler kompis Kaj Liljebladh gå oss denne kommentaren på facebook:
Bra seglat! Och att ni kunde gå i land på Cocos Island! Normalt tar det 14 dagar och du måste vara i Costa Rica hela tiden och kostnaden lär vara upp emot 2 000 USD! Så det gjorde ni verkligen bra! 👍👏

Marianne svarte: vi gjorde en skikkelig charm offensiv 🤗


Hengebroa på Coco island. Bygget av fiskeutstyr
øyboerne har plukket ut av havet. 

ombord på Sea Hunter, dykkerbåten hvor vi fikk kjøpt diesel.


Sea Hunter


Vannkraftverket på Coco island

Puerto Rico flagget

Det ble visst lavvann mens vi var på land.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar