Impuls

Impuls

tirsdag 4. juni 2019

Hawaii, Honolulu

Det tok oss omtrent et døgn å seile fra Big Island/Hawaii til Honolulu, hovedstaden i Hawaii som ligger på øya Oahu. Vi var i kontakt med Ala Wai boat harbor noen timer før det ble mørkt på anomstdagen vår, med spørsmål om de hadde plass til oss, og hvordan det ville være å navigere inne i den store marinaen, med 650 båter, etter at det var blitt mørkt.
Det er alltid spesielt spennende å navigere i trange områder i mørket og vi prøver å unngå det, men denne gangen var vi veldig fornøyde med at vi valgte å ankomme marinaen til tross for at det var blitt mørkt. Innseilingen mot Honolulu skyline var ubeskrivelig vakker i mørket.
Ala wai Boat harbor ligger midt i Honolulu by.   Første dagen etter ankomst tok vi frem sparkesyklene våre og cruiset parallelt med Mustang gt'er, corvetter og andre rå sportsbiler som tydeligvis er billig på øya, inn langs shopping gatene i fasjonable Waikiki. Vi tok av oss slippersene og slo sammen sparlesyklene og ruslet en tur på sandstranden Waikiki-beach og så på alle surferne.
Men selv på et så eksotisk sted som Honoululu tok hverdagen oss fort: vi hadde mulighet til å fikse båt. Vi startet med å skaffe reservedeler til Impuls. Ikke nødvendigvis fordi vi opplevde så mange mangler ombord, men mer fordi vi her kan få tak i alt vi kan drømme om av båtutstyr.
Og skaffe utstyr tar oss også ut av de turisrifisert stedene, og viser oss et annet Honolulu. Annet enn super shopping, japanske turister, vakre solnedganger og livet i yachtklubben. Med sparkesyklene våre, på vei langs sjøen eller gjennom chinatown passerte vi små nabolag av papphus, telt og presenninger, tiggere, et stort rus problem og åpenlys og ikke ivaretatt psykiatri.
Et av våre store ønsker for Honolulu var å få seile fredagsregatta i Hawaii yacht klubb, som ligger vegg i vegg med Ala Wai boat harbor. De fire ukene vi var i Honolulu endte vi med å seile regatta, som mannskap på andres båter, hver fredag og trene til regatta en onsdag. Det var morro! Til tross for at en regatta ble amputert fordi opphalet til storseilet røk og en regatta kom vi ikke engang over startlinjen fordi hydralikken til akterstaget var defekt. Men uansett var det morro og sosialt.
Ala wai boat harbor ligger ved siden av surfeparadiset waikiki beach. Der fikk Kolbjørn, flere ettermiddager, testet gamle balansekunster på surfebrettet med variabelt hell, mens Marianne prioriterte løpeturer på stranden.
Marianne har begynt å samle på kroppskunst på Kolbjørns kropp. Vi fant en veldig fin polynesisk tatovering i Honolulu som vi fikk custome made. Kolbjørn ville ha inn en mangai. En mangai er et symbol formet som en fiskekrok. Den symboliserer velstand og gir kjærlighet, vennskap, støtte og mat. Den ble opprinnelig brukt av fiskere og jegere for å sikre alt dette. Kolbjørn hadde snakket om en ny tatovering siden før Chile, så det ble en tatovering i Honolulu, som et evig minne.
Hawaii yacht klubb har nok Honolulus vakreste beliggenhet for en sundowner. De nøt vi mange av.
Hawaii ble den 52. Amerikanske staten i 1959. Men den har fortsatt en polynesia i kultur og språket Hawaii er et polynesisk språk. Det påfallende med språket er at de kun benytter seg av 13 bokstaver, 5 vokaler og 8 konsonanter. Og veldig mange av ordene er to eller tre stavelser, hvor tredje stavelse ofte er gjentagelse av andre og andre stavelser er gjentagelse av første stavelse. Og de har "få" ord, men hvert ord har mange betydninger. For eksempel betyr aloha  både hei, hadet og kjærlighet.
Vi digger språk-appen duolingo! Selv om plus-versjonen fungerer utrolig dårlig offline. Vi lærte faktisk litt av det uyrydningstruede Hawaii før vi kom til Hawaii.
Våre venner ombord på Raynad fra Alaska, Kristy  og John,  møtte oss i Honolulu. Vi seilte "paralelt" med dem fra Rapa i franske polynesia til Chile i 2017, tilbringte mye tid sammen i Valdivia, møtte dem igjen i Patagonia. Nå har vi tilbragt to dager sammen i Honolulu. Den første dagen på biltur rundt øya. En biltur hvor vekten ble lagt på skravling fremfor sightseeing. Neste dag dro vi sammen til Pearl Harbor. Stedet hvor USA ble tatt på senga i 1941. Det gikk med 2403 amerikanere og 55 japanere. Det er til å få gåsehud av.
Vi satser på å møte Kristy og John igjen i Alaska. De flyr hjem for sesongen og vi seiler opp til dem.

 Kolbjørn, Kristy og John
Surfers Paradise 

Regattaseiling! Ombord på Country boy

Regatta seiling ombord på Country boy

Sundowner i Hawaii yacht klubb 

Ble ikke lei av å ta bilder av Honolulus skyline 

En av regattaen gikk bort i båtfiksing

Fredagsregattaene blåste
Bort med et skikkelig
Fyrverkeri

Båtfiksing

Båtfiksing betyr kaos

Det er ikke så mye plass
Ombord i 41 fot seilbåt, og
Det som skal fikses er
Som regel på de trangeste
Plassene





Regatta seiling ombord på Bondi tram

En av nabobåtene våre fisket hver helg.
Og hver gang han hadde vært ute, fikk vi
Mye fisk av han. Takknemlige!!!




Pearl Harbor 

Marianne har strikket
En ny genser. Forbereder
Seilas i kaldere strøk.


... Og hvis nabobåten ikke
Hadde fisk gå han oss østers!!

...østers som ikke så like
Lekkert ut etter at vi hadde spist.

Sundowner Hawaii yachtklubb

Marianne mistet brillene sine på sjøen
Og måtte kjøpe nye.

17.mai frokost for to.
GRATULERER MED DGEN!

Regatta seiling i Hawaii yacht club


Den gule anden, en hybrid mellom båt og bil, passerte oss
Seks ganger hver morgen. Med en skikkelig blid
Kaptein.


Solnedgang over Honolulu 


Kristy og John 


Regatta seiling ombord på Bondi tram

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei! Vi setter veldig stor pris på om du legger igjen noen ord i kommentarfeltet. Hilsen Marianne og Kolbjørn