Impuls

Impuls

mandag 25. april 2016

Regatta Guadeloupe-Antigua (42 neutiske mil)

Regatta Guadeloupe-antigua Vi planla å ankomme antigua til den årlige Antigua Race Week, hovedsakelig for å se på regattaen. Men så oppdaget vi at de også arrangerte en regatta fra Guadeloupe til Antigua som ble anonsert som "fun". Derfor la vi turen via Guadeloupe, for å bli med på denne regattaen.
Det var kapteins-briefing på Guadeloupe kvelden før regattaen. Det ble avsluttet med rumpunsch og the best ever fyrverkeri.
Vi hadde satt vekkerklokken på 07 på regattadagen for at dagen skulle starte som alle andre dager, med kaffe på sengen. Men i dag ble kaffen kjapt avbrutt. Vi hadde
ikke ro på oss, vi hadde for mye energi og tanker om hva som måtte fikses før regattastart. Så etter 1/2 kopp kaffe sto vi opp.
Vi ryddet båten, som til vanlig ser ut som en sigøyner båt (sorry dere som måtte føle dere støtt av dette ;)), kajaken og SUP-boardet på dekk måtte fjernes, biminien og sprayhooden måtte taes ned, snorkleutstyr pakkes bort og klasseflagget heises.
Værmeldingen hadde meldt østavind, og vindstyrke på rundt 20 knop. Det blåste det ikke da vi sto opp. Det blåste nordavind. Dagen før hadde vi lagt genakkeren på dekk (den ville vi bruke ved østavind som blåste 60-140 grader på båten), den slang vi inn i båten igjen, det så ut til at vi skulle få det vi pleier å få, vinden midt i tryne. Det som var bra med det, var at seiling i motvind har vi mye erfaring med, og synes selv vi er blitt veldig gode på. Det er verre med genakkeren, den har vi
ikke brukt siden vi krysset Atalanteren i begynnelsen av desember. Så at værmeldingen ikke stemte, tok vi til vår fordel.
Det var 17 båter som var meldt på til start. Vi hadde felles VHF-kanal hvor start prosedyre ble annonsert (og annen info - en del på fransk - og da var vi to stk spørsmålstegn ombord). Tut i fløyta på 10 minutter-4 minuttr-1 minutt-START. Vi kylte nedpå mengder med vann når start-adrenalinet hadde lagt seg, og nervene ikke var fullt så spente lenger.
Vi hadde ett rev i storseilet og hele genoan (forseilet) ute. Vi vurderte flere ganger å ta opp storseilet helt, men synes båten gikk bra i vannet og vi så at mot-standerne var delte i meningen om det de også.
Det var en periode med rimelig grov sjø, men det ga seg etter en stund. Vi strammet og slakket på seilskjøtene for hele tiden å få Impuls til å gå kjappere. Og dere vet når man etter 10 nautiske mil fortatt titter på seil, sjøter, kurs og motstandere for å prøve å finne ut hvor vi kan tyne ut 0,2 knop til, da oppdaget kapteinen at han har glemt å sette propellen i revers. Vi kan bekrefte at regelen om at en utslått propell stjeler 0,5 knop av farten, den er oppskrytt. Det gjorde ikke utslag på farten vår da vi slo inn porpellen.
Vinden fortsatte å komme fra øst og det blåste 17-23 knop hele dagen. Solen skinte. 
Vi gjorde en gjennomsnittsfart på 7,9 knop, som vi selv synes var skikkelig morro.
Og det var ordenlig stas når fløyta blåste da vi passerte mållinjen. Men man vet jo aldri helt hvordan det har gått i en ragatta, for man vet jo ikke hvilken rating de andre båtene har, så champisen ble liggende på kjøl og vi spratt på land for å få vite plasseringen vår (vi var spente på om de ville anerkjenne ORC-ratingen vår. Det gjorde de ikke, men de brukte ratingen  til en tilsvarende båt, slik at vi fikk en retferdig plassering.)
Over all: en super dag, vi var fornøyde med egen og Impuls innsats, fornøyde med farten.
Det ble en 6. plass!! Og marginene mellom 4.,5. og 6. plassen var irriterende små (7 minutter)- hadde vi bare... eller, hadde vi bare...
Seks båter brøt før eller i løpet av regattaene, det ene var en nederlender som vi lå ganske tett med. Hvorfor de brøt er oss fortsatt en gåte?  
På Antigua fikk vi sponsede caper for vår formidable innsats i regattaen. Kolbjørn kler sin utmerket. Den er lysegul, og dekorert med rum reklame.
Dagen etter regattaen ble vi invitert over på en drink hos en av motstanderene våre (de seilte en Moody DS54, sykt flott båt). De hadde slått oss med 7 minutter.
Vi fikk hilse på kapteinen de har ansatt fulltid ombord også.

På Antigua har vi ligget på anker i English harbour og Foulmoth harbour. Vi har vært tilskuere til de andre regattaene som har vært denne uken. Vi gikk opp til Shirley heights en dag, og en dag tok vi dinghyen utaskjers (den er bitteliten, og føltes enda mindre der ute på det åpne hav) og la oss ved et par regatta-bøyer og fikk med oss runding av bøyene og målgang.  
På ettermiddagene er det soslialt å være på land i Presidente-teltet (reklametelt for lokalt øl) ved siden av Antigua Yacht club. Der ser vi prisutdelingene fra dagens regatta og møter andre seilere.
kapteien får siste info før ragatta

helt om natten,helt om dagen...

Helt om dagen

Før start.

Ute i feltet.  HÆ.... Noen foran????

Utsikt over English harbour og falmouth harbour fra Shirley Hights

Respekt

Dighy-tur for å se på de store guttene og jentene - i raske båter

Volvo ocean race båt

Fornøyde regattadeltagere

Stolt eier av sponset antigua race week-cap
Resultatlisten





1 kommentar:

  1. Sykt spennende da!! Heia Impuls!!! Kos dere videre. Klem Eline

    SvarSlett

Hei! Vi setter veldig stor pris på om du legger igjen noen ord i kommentarfeltet. Hilsen Marianne og Kolbjørn